Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ: ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

Το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου, άφησε την τελευταία του πνοή στο Κονέτικατ, σε ηλικία εκατό ετών, ο 56ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ. Αποτέλεσε σημαντικότατη προσωπικότητα των ΗΠΑ, χάρη στον εξέχοντα ρόλο του στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ήταν διπλωμάτης και πολιτικός επιστήμονας και διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τους Προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ.

Ζωή και διπλωματική καριέρα

Γεννήθηκε στη Γερμανία το 1923 και μετανάστευσε με την οικογένεια του στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγα χρόνια αργότερα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όπου, αργότερα, απέκτησε το διδακτορικό του στις διεθνείς σχέσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Κίσινγκερ έχει αναγνωριστεί για τη συμβολή του στη διπλωματία και τις παγκόσμιες πολιτικές υποθέσεις.

Το αποκορύφωμα της πολιτικής καριέρας του ήταν κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Νίξον και Φορντ, όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ως προς τον πόλεμο του Βιετνάμ, την αποκλιμάκωση με τη Σοβιετική Ένωση και το άνοιγμα διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα. Οι διπλωματικές του προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς τον κατέστησαν, αυτόματα, έναν αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, λόγω, κυρίως, της πρωτοποριακής του θεώρησης.  Η θητεία του, ως υπουργού Εξωτερικών, σημαδεύτηκε τόσο από σημαντικά επιτεύγματα, όσο και από αντιπαραθέσεις και η προσέγγισή του στη διπλωματία και την εθνική ασφάλεια, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης και συζήτησης. Η προσέγγισή του στη διπλωματία, μάλιστα, ανήκει στο ρεύμα της realpolitik, μια ρεαλιστική θεώρηση των διεθνών σχέσεων, που εστίαζε στα συμφέροντα, τη δυναμική ισχύος και την ισορροπία ισχύος μεταξύ των κρατών.

Συμβολή στο πόλεμο του Βιετνάμ

Όπως προαναφέρθηκε, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του ήταν η συμμετοχή του στη διαπραγμάτευση των Ειρηνευτικών Συμφωνιών του Παρισιού, που αποσκοπούσαν στον τερματισμό του πολέμου του Βιετνάμ. Η διπλωματία του Κίσινγκερ και οι διαπραγματευτικές του ικανότητες, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας, που οδήγησε στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Βιετνάμ και στην κατάπαυση του πυρός μεταξύ Βορείου και Νοτίου Βιετνάμ. Οι επικριτές έχουν επισημάνει την εμπλοκή του σε αμφιλεγόμενες στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως ο βομβαρδισμός της Καμπότζης, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, καθώς και τον ρόλο του στην υποστήριξη καταπιεστικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική και αλλού.

Κίσσινγκερ και Ψυχρός πόλεμος

Ο Κίσινγκερ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πολιτική της αποκλιμάκωσης με τη Σοβιετική Ένωση, συμμετέχοντας σε διαπραγματεύσεις που αποσκοπούσαν στη μείωση των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου και στην προώθηση του ελέγχου των εξοπλισμών. Η διπλωματία του άνοιξε τον δρόμο για σημαντικές συμφωνίες, όπως οι συνομιλίες για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων (SALT) και η συνθήκη για την καταπολέμηση των βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίες αποτέλεσαν σημαντικά ορόσημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Υστεροφημία

Ακόμα και μετά την αποχώρηση του από την κυβέρνηση, ο Κίσινγκερ παραμένει σημαίνουσα προσωπικότητα στις διεθνείς υποθέσεις, μέσω του συγγραφικού του έργου, των ομιλιών του και των συμβουλευτικών του ρόλων. Οι απόψεις του για την παγκόσμια πολιτική, την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν την προσοχή και να επηρεάζουν τη δημόσια συζήτηση για τα θέματα αυτά.

Εκτός από τις διπλωματικές και πολιτικές του δραστηριότητες, ο Κίσινγκερ υπήρξε, επίσης, παραγωγικός συγγραφέας και σχολιαστής διεθνών σχέσεων. Έχει συγγράψει πολυάριθμα βιβλία, τα οποία διδάσκονται σε κορυφαία πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο. Σε αναγνώριση της συμβολής του στη διπλωματία και τις παγκόσμιες υποθέσεις, ο Χένρι Κίσινγκερ έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, όπως το Νόμπελ Ειρήνης, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί μια προσωπικότητα του 21ου αιώνα που σημάδεψε βαθύτατα την εξωτερική πολιτική της χώρα του και τον τομέα των διεθνών σχέσεων.

Ελένη Ανεσιάδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *