Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

 

Η ιστορία του νομίσματος αρχίζει αιώνες πριν. Στο πέρασμα των χρόνων, το νόμισμα χάνει την πρωτότυπη μορφή και όψη του, λόγω της ανάγκης της εποχής για προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Η αξία, όμως, των αρχαίων, παλαιών και σπάνιων νομισμάτων, όχι μόνο δε χάνεται, αλλά τις περισσότερες φορές πολλαπλασιάζεται.

Η αξία μερικών νομισμάτων κρίνεται, συνήθως, στις λεπτομέρειες. Τα περισσότερα νομίσματα κατηγοροποιούνται, βάσει του που ανήκουν, τη χρονολογία και την εποχή της κοπής τους. Ανά τους αιώνες, υπάρχουν νομίσματα ανεκτίμητης αξίας, που έφτασαν να κοστολογούνται με τεράστια ποσά στις παγκόσμιες αγορές νομισμάτων. Υπάρχουν συλλέκτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν μία ολόκληρη περιουσία, ώστε να αποκτήσουν στη συλλογή τους κάποιο από τα σπανιότερα νομίσματα του κόσμου.

Τα δέκα ακριβότερα νομίσματα στον κόσμο

 

1804 Bust Dollar, 3.88 εκ. δολάρια

Αυτό το πολύτιμο νόμισμα είναι γνωστό και ως ο “Βασιλιάς των Αμερικανικών Νομισμάτων” και διαθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Το 1834, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής, διέταξε την κοπή μιας σειράς από νομίσματα με σκοπό να δοθούν ως δώρο στον Σουλτάνο του Ομάν και τον Βασιλιά του Σιάμ. Τα ασημένια δολάρια της συγκεκριμένης σειράς κόπηκαν το 1834 και υπάρχουν μόνο 8 από αυτά συνολικά στον κόσμο. Το σπάνιο αυτό νόμισμα, κοστολογήθηκε στα 3.88 εκατομμύρια δολάρια.

Ενός εκατομμυρίου δολαρίων χρυσό Καναδέζικο νόμισμα με φύλλο σφενδάμου, 4,02 εκ. δολάρια

Γνωστό ως το πρώτο νόμισμα στον κόσμο με αξία ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το νόμισμα αυτό φτιάχτηκε το 2007 για την προώθηση μιας σειράς νομισμάτων και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Guinness World Records, ως το μεγαλύτερο, σε αξία, χρυσό νόμισμα στον πλανήτη. Στη μία πλευρά απεικονίζεται η Βασίλισσα Ελισάβετ II, ενώ από την άλλη είναι σκαλισμένο ένα φύλλο σφενδάμου. Το συγκεκριμένο νόμισμα κοστολογήθηκε στα 4,02 εκατομμύρια δολάρια.

Ασημένιο δολάριο του 1804, 4,14 εκ. δολάρια

Αποτελεί ένα εκ των 15 ίδιων ασημένιων δολαρίων που υπάρχουν στον κόσμο. Αρχικός σκοπός του ήταν να δοθεί, ως δώρο, στους Ασιάτες κατακτητές και κόπηκε το 1834. Η ονομαστική του αξία ήταν το ένα δολάριο και κατασκευάστηκε από 90% ασήμι και 10% χαλκό. Η αξία του, σήμερα, ανέρχεται στα 4,14 εκατομμύρια δολάρια.

1913 Nickel με το κεφάλι του αγάλματος της Ελευθερίας, 4,5 εκ. δολάρια

Μόνο πέντε τέτοια nickels υπάρχουν στον πλανήτη, αποτελούμενα από 75% χαλκό και 25% νικέλιο. Ξεχωρίζουν για την πολύ γυαλιστερή τους επιφάνεια ενώ, η αξία τους, ξεπερνά τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

1343 Edward III Florin, 6,8 εκ. δολάρια

Αυτό το χρυσό βρετανικό νόμισμα, αποτελούσε μια προσπάθεια του βασιλιά Εδουάρδου να δημιουργήσει χρυσά κέρματα για χρήση στην Αγγλία και την Ευρώπη. Ονομάζεται επίσης και «διπλή λεοπάρδαλη», με το κόστος του να ανέρχεται στα 6,8 εκατομμύρια δολάρια.

1787 Brasher Doubloon, 7,4 εκ. δολάρια

Αρχικά ισπανικό νόμισμα, το doubloon έφτασε στις ΗΠΑ στα τέλη του 18ου αιώνα και ένας Νεοϋορκέζος χρυσοχόος που ονομαζόταν Ephraim Brasher, έκοψε μερικά χρυσά νομίσματα στα πρότυπα του doubloon, χωρίς όμως να μπουν ποτέ σε μαζική παραγωγή. Σήμερα υπάρχουν μόνο 7, απ’ όσο είναι γνωστό και κοστολογούνται στα 7,4 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

1907 Saint Gaudens, 8,5 εκ. δολάρια

Το ιστορικό, χρυσό νόμισμα των 20 δολαρίων, σχεδιάστηκε από τον διάσημο Αμερικανό γλύπτη Augustus Saint-Gaudens. Εκείνη την εποχή, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Theodore Roosevelt, ανέθεσε στον γλύπτη τον σχεδιασμό του νομίσματος, που απεικονίζει τη Λαίδη Ελευθερία στη μία πλευρά και έναν αετό στην άλλη. Το εντυπωσιακό αυτό νόμισμα έχει κόστος 8,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ασημένιο δολάριο Flowing Hair, 10 εκ. δολάρια

Αυτό το σπάνιο νόμισμα χρονολογείται στις πρώτες μέρες του Αμερικανικού Νομισματοκοπείου, που άνοιξε το 1792. Μέχρι το 2013, που πωλήθηκε στη Stack’s Bowers, βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση, σχεδόν άψογη όπως υποστηρίζουν διάσημοι συλλέκτες και έχει κόστος 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

1877 Half Union, 15 εκ. δολάρια

Το Ινστιτούτο Smithsonian φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, δείγματα του πιο ακριβού, σπάνιου, χρυσού νομίσματος στον κόσμο, το 1877 Half Union. Τα νομίσματα Half Union κόπηκαν από το 1849-1907 και υπάρχουν μόνο δύο στον κόσμο αυτή τη στιγμή, με την αξία τους να εκτοξεύεται στα 15 εκατομμύρια δολάρια και τους ενδιαφερόμενους να στήνουν ουρά για να τα αποκτήσουν. Φυσικά, τα νομίσματα θα βγουν σε δημοπρασία και ο πιο ανοιχτοχέρης θα επωφεληθεί της απόκτησής τους.

Διπλός Αετός του 1849, 20 εκ. δολάρια

Πολλοί θεωρούν ότι το συγκεκριμένο νόμισμα είναι το πιο σπάνιο και έχει τη μεγαλύτερη αξία από κάθε άλλο νόμισμα στην ιστορία. Όταν πρωτοκόπηκε, στη Φιλαδέλφεια, αυτό το νόμισμα είχε την ονομαστική αξία των 20 δολαρίων και λέγεται ότι έχει απομείνει μόνο ένα στον πλανήτη. Θα το βρείτε στο Ινστιτούτο Smithsonian, ενώ η αξία του έχει κοστολογηθεί στο διαστημικό ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Φυσικά, η αξία των σπάνιων και ξεχωριστών νομισμάτων, όσο η εποχή εξελίσσεται, τόσο θα αυξάνεται, διότι υπάρχει πλήθος κόσμου που ενδιαφέρεται για την απόκτηση ιστορικών κειμηλίων και τα νομίσματα αποτελούν μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες αποδείξεις ύπαρξης ενός αρχαίου, ενεργού πολιτισμού.

Φωτεινή Παπάζογλου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *